Bugun...



İRFAN UZUN’DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ - GÜNDEM - İnternetin Ajansı

Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101. maddesinde yer alan Cumhurbaşkanlığı seçim sistemine dair önemli değişiklik önerilerini seçim hakkı alan tüm siyasi partilere sundu.

facebook-paylas
Tarih: 01-10-2024 13:15

İRFAN UZUN’DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ - GÜNDEM - İnternetin Ajansı

Uzun, mevcut düzenlemelerin demokratik ilkelere karşıtlık içerdiğini vurgulayarak, daha katılımcı, adil ve şeffaf bir seçim sürecinin inşası için atılması gereken adımları detaylandırdı. 

Bu önerilerin, siyasi rekabeti güçlendirecek ve halkın iradesini daha etkin bir şekilde yansıtacak bir sistemin kurulmasına zemin hazırlayacağına inandığını belirtti. 

ANAYASA'NIN 101. MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK

Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektupta, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 101. maddesinde değişiklik önerilerini sundu. Mevcut düzenlemelerin demokratik ilkelere uygun olmadığını ifade etti.

MECLİS AÇILIŞINA SUNULACAK

Uzun, ayrıca değişiklik önerilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 28. Dönem 3. Yasama Yılı Açılışı sırasında Numan Kurtulmuş ve diğer Milletvekillerine de ileteceğini ifade etti. 

ÖNERİLERİN TEMELLERİ:

1. İmza Şartının Kaldırılması:100 bin imza şartı, seçmenlerin iradesini kısıtlamakta; Anayasa'nın 67. maddesine aykırı.
2. Mali Yükümlülüklerin İyileştirilmesi: Adayların hazineye en yüksek devlet memuru maaşının 10 katını yatırması, eşitlik ilkesine (Madde 10) ve seçilme hakkına (Madde 67) aykırı.
3. Seçim Sürecinin Kolaylaştırılması: İlk turda en yüksek oyu alan adayın seçilmesi önerisi ile seçim sürecinin hızlanması ve maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor.
4. Daha Fazla Temsiliyet: Daha fazla siyasi partinin temsil edilmesi için mekanizmaların eklenmesi öneriliyor.
5. Seçim Güvenliği ve Eğitim: Bağımsız gözlemcilerin dahil edilmesi ve devlet destekli seçim eğitim programları ile seçmenlerin bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
6. Modern Teknolojilerin Entegrasyonu:Dijital oylama gibi teknolojilerin kullanımı ile demokratik katılım artırılmalıdır.

ÖNERİLEN DEĞİŞİKLİKLER:

- Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl kalırken, sınırsız seçilme hakkı tanınması.
- Başka siyasi partiler için aday gösterme haklarının genişletilmesi.
- Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin TBMM üyeliğinin sona ermesi gerekliliğinin kaldırılması.
- İkinci oylama zorunluluğunun kaldırılarak, geçerli oyların çoğunluğunu alan adayın doğrudan Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi.

Uzun, önerilen değişikliklerin Türkiye’nin siyasi sistemini güçlendireceğine ve demokratik sürecin daha katılımcı olmasına katkı sağlayacağına inandığını belirterek, "Bu değişikliklerin kabul edilmesi, halkın iradesini koruyacak ve geniş bir siyasi temsili sağlayacaktır" dedi.




Kaynak: 22haber.com.tr




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI